11 Mülteci Öyküsü

Axel Oberg
Emekli Iraklı asker Süleyman Ebu Davut, Batı Avrupa’ya ulaşmak umuduyla Türkiye’ye kaçmış. “Ordusu olmayan ve insanların öldürülmediği bir ülkeye gitmek istiyorum,” diyor.
Axel Oberg
Amar Hag Omar (36) ve çocukları Muhammed (7) ve Yazan (5) Yunanistan’ın Kos adasında suda oynuyor. Omar, çocuklarıyla birlikte Suriye’yi bırakma nedenini şöyle açıklıyor: “Çocukların Beşar Esad tarafından bombalanmanın normal bir hayat olduğunu düşünerek büyümesini istemedim.”
Axel Oberg
Koltuk var oda yok. Suriyeli Fatma Shdad ve kocası Ali, Türkiye’ye ve oradan da Batı Avrupa’ya gitmek üzere Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde bekliyor. “Yaşamıyoruz, hiçbir şey almaya gücümüz yetmiyor,” diyor Fatma.
Axel Oberg
“Başka çocuklar gibi yaşamak ve futbol oynamak istiyorum,” diyor beş yaşındaki Zeyn el-Hüseyin. Babası ve ağabeyiyle Suriye’den kaçmış. Şu anda Türkiye’deler ve İsveç’e ulaşmayı umuyorlar.
Axel Oberg
Mustafa Halak (30) Suriye’yi dört yıl önce terk ederek önce Lübnan’a, sonra da Türkiye’ye gitmiş. Kısa süre önce Yunanistan’a göç etmiş ve bu esnada birçok mülteci gibi o da neredeyse boğuluyormuş.
Axel Oberg
Dokuz yaşındaki Ravan Muhammed yüzmeyi bilmiyor ama bulduğu bir can yeleğini giyince kendini “biraz daha güvende hissediyor.” Ravan ve ailesi Suriye’den kaçmış, on gündür Yunanistan’da.
Axel Oberg
16 yaşındaki Suriyeli Muhammed Kuba, geçiş belgelerini beklerken Yunanistan’ın Kos adasında vaktini gündüzleri denize girerek, geceleri de sokaklarda uyuyarak geçiriyor. Amacı okumak için Almanya’ya gitmek.
Axel Oberg
Aslen Bağdatlı olan 23 yaşındaki Raed Ali, Türkiye’de kendisini Yunanistan’a götürecek güvenilir bir kaçakçı bekliyor.
Axel Oberg
“Sokak köpekleri gibi yaşıyoruz.” Suriye’den kaçan 35 yaşındaki ev kadını Sema Tarık, şu anda çocuklarıyla birlikte Türkiye’nin sokaklarında yaşıyor. Kocası üç yıl önce ortadan yok olmuş.
Axel Oberg
24 yaşındaki su tesisatçısı Ahmet Şakib Afşar, Afganistan’ı terk edip Türkiye’ye gelmiş. Yunanistan’a veya “alacak bir başka ülkeye” gitmeyi ümit ediyor.
Axel Oberg
Dania Kanakri, “Artık savaş ortamında yaşamak istemiyoruz ve dünyanın geri kalanı bunu kabul etmek zorunda,” diyor. 37 yaşındaki kadın ve ailesi bir hafta önce Almanya’ya gitmek üzere Suriye’yi terk etmiş.
Görüntülenme Sayısı:
504
Kategoriler:
National Geo

Yorumlar yapılamaz.