2018 Sanat Trend Raporu

Sanat, bulunduğu ekosistemden besleniyor; politik ortam ve teknolojik gelişmeler sanat piyasasına yeni aktörler ve hareketler kazandırıyor. #Metoo hareketiyle kadın sanatçının yükselişinden Instagram’ın sanat piyasasında trendsetter rolü üstlenip, sürrealizme ilgiyi artırmasına dek 2018 sanat trendlerini inceledik.

Kadının Yükselişi

Yapımcı Harvey Weinstein’ın taciz ve cinsel saldırılarının ortaya çıkmasıyla başlayan ve ödül törenlerinden sosyal medya ve sokağa yayılan #Metoo hareketi kadın sanatçıya yaklaşımı dönüştürdü. #Metoo hareketinin zaferi kadın haklarını yeniden sanatın konusu haline getirince erkek egemen sanat piyasası kadınların da eşit olarak seslerini duyurabileceği bir platform olmaya başladı.

 

Marylin Minter

 

Müzayede arama motoru Barnebys’in yayınladığı 2018 Sanat Piyasası Raporu’na göre, genç sanatçı Georgia O’Keefe’den tanınmış sanatçı Jenny Saville’e kadın sanatçıların işlerine ilgi arttı. Marylin Minter, Carmen Herrera, Alma Thomas ve Agnes Martin’in retrospektif sergileri de kadınların sanat dünyasında yerlerini sağlamlaştırdıklarının kanıtı. 2018’te sanat dünyasında ilgi çeken Vija Celmins, Adrien Piper ve Sally Mann retrospektifleri de 2019 ve sonrasında kadın sanatçılara daha fazla rastlayacağımıza işaret ediyor.

 

Petra Cortright

 

Öte yandan önemli koleksiyonlardaki kadın sanatçı işlerinin maddi değeri düşük ve sayıları erkeklere göre oldukça az. Ancak sanat piyasası üzerine araştırma yapanlar gelecekte günümüz sanat piyasasından bahsederken #metoo hareketinin getirdiği eşitlikçi feminist mücadelenin etkilerinden bahsedileceğinden eminler. Koleksiyonerlerin hâlâ fiyatlar düşükken kadın sanatçıların eserlerini toplamaya başlaması da, elbette sanat piyasasında kadın trendinin yükselmesini sağlayan etkenlerden. Barnebys’in uzmanlarından Pontus Silfverstolpe, dikkat çeken bazı kadın sanatçıları şöyle sıralıyor: Nijeryalı ressam Njideka Akunyili Crosby, soyut çağdaş sanatçı Cecily Brown, Laura Owens, kolaj sanatçısı Barbara Kruger, video ve diğer medyalarla çalışan Petra Cortright ve kadın nüleri üzerine çalışan Saville.

 

Yazının devamı için RobbReport.com.tr 

Yorumlar yapılamaz.