ÇOCUKLARDA MOTİVASYON DÜŞÜKLÜĞÜ

Motivasyon uzmanı Brigitte Prot, öğrenciler, veliler ve öğretmenlerle çalışmalar yaparak, öğrencilere öğrenme isteğini geri kazandırmayı amaçlıyor.

Motivasyonunu kaybetmiş bir öğrenciyi nasıl tanırız?

Öncellikle çocuğun sınıftaki, okuldaki, grup içindeki ve aile ortamındaki davranışlarına bakmak lazım. Grup çalışmalarına katılmaz, grup içinde kendine yer edinemez. Hep geç kalır ya da gelmez, eşyalarını unutur, kendini diğerlerine bağımlı durumda bırakan davranışlarda bulunur. “Kendi için” değil, “kendine karşı” bir tutum içindedir. Kendini küçümser ve yakın geleceği düşünmez. Sonuç olarak, bu yıkıcı tutumunu veya ödevlerden ve sınav sonuçlarından kaçmasını davranışlarıyla gösterir; sınavda boş kâğıt verir, baştan savma iş yapar, hemen cesareti kırılır, çalışmaya başlamakta zorlanır, okul hakkında olumsuz ve laubali şekilde konuşur. Ayrıca motivasyonu düşük çocuk, hiçbir şey onun elinde değilmiş, mecburen bu duruma boyun eğiyormuş gibi hisseder.

Ne zaman ve nasıl tepki vermeli?

Zamana bırakarak bu tutumların yerleşmesine izin vermemek lazım. Bana göre bu 15 günlük bir süredir. Ayrıca bu durumu dramatize etmeye ya da çözümsüz gibi düşünmeye gerek yok, çocuğunuzla konuşup ona yaşadığı zorlukların farkında olduğunuzu, onunla birlikte bir çözüm aramaya hazır olduğunuzu söyleyebilirsiniz.

Görüntülenme Sayısı:
493
Kategoriler:
Aile & Çocuk

Yorumlar yapılamaz.