FAYDASI ABARTILMIŞ BESİNLER

Çok dengeli bir beslenme planına sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak birçok araştırma gösteriyor ki mutfağa dair bildikleriniz gelişiminizi yavaşlatabilir veya sağlık hedeflerinizi sizden uzaklaştırabilir. Sağlığınızı garanti altına almak için miadı dolmuş beslenme trendleri ve yanıltıcı beslenme mitlerini alışveriş listenizden çıkarıyoruz.

01 JACKFRUİT

Asya’dan gelen bu tropik meyvenin besleyici faydalarına muhalefet etmiyoruz ama ete sağlıklı bir alternatif olduğu efsanesine karşı sizi uyarmak istiyoruz. Nasıl olduysa piştiğinde ete çok benzer bir görüntü verse de sandığınız gibi ideal bir antrenman sonrası yiyeceği değil. Bir kâsedeki protein değeri 2,8 g ve bu da çok yetersiz.

02 GOLDEN LATTE

Price, “Zerdeçalla hazırlanan bu kahveye sarı rengini veren bu baharat sağlıklı besinler listemizde yazılı olsa da bunun gibi içecekler çoğunlukla şeker ve yağ yüklüdür” diyor. Bir tutam baharat birkaç damla şurubun etkisini yok edemez. Bunun yerine bir çay kaşığı zerdeçalı çayınıza ekleyin. Altın etkisini yaratmak için doğal baldan yardım alabilirsiniz.

03 HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Hindistan cevizi yağının popülaritesi hâlâ devam ederken, American Heart Association’ın bu yağ üzerine bazı şüpheleri var. Kurumun araştırmasına göre, bu yağ kötü kolesterol olarak geçen LDL seviyesini yükseltiyor. Hiç de ucuz olmayan bir yağ için caydırıcı bir şüphe.

04 KEREVİZ

Makarnanıza Bolonez sos hazırlarken veya yeşil smoothie yaparken malzeme listesinin müdavimi olan bu sebzeyi kesmeniz gerekebilir. Görece düşük vitamin içeriğinin yanı sıra, Environmental Working Group diğer sebzelerden çok daha yüksek miktarda pestisit içerdiğini tespit etti. Tadını sevseniz bile aranıza acı gerçekler giriyor.

05 AVOKADO

Sosyal medyanın, gerçekliğin bozulmuş bir versiyonu olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Instagram’daki #cleanfood etiketi de bundan nasibini alıyor. Avokadonun içeriğindeki yağ asitleri ve vitaminlerin faydalı olduğuna şüphe yok ama Sexton, insanların sıklıkla avokadonun kalorisinin ne kadar yüksek olduğunu unuttuğunu söylüyor. Bir büyük avokado yaklaşık 400 kalori eder ki bu neredeyse bir hamburgere eşdeğer.

06 PROTEİNLİ KAHVALTILIK GEVREKLER

Sexton, “Kahvaltıya protein eklemek uzun süreli tokluk ve kasların hızla onarımını sağlar” diyor. Ama protein takviyeli gevreklerin bir kısmının şeker içeriği çok yüksektir. Bir gece bekletilen yulaflı sütlü karışıma bir ölçü whey protein eklemek daha akıllıca.

07 BİTKİSEL SÜTLER

Veganlar ve süt ürünlerine alerjisi olanlar bitkisel sütlere tapıyor olsalar da güncel araştırmalar bitkisel sütlerin ne kadar etkili olduklarını sorguluyor. Dyer, “Soya, badem ve Hindistan cevizi gibi bitkisel sütlerdeki besin öğelerinin vücut tarafından inek sütü kadar kolay absorbe edilip edilmediği hâlâ büyük bir soru işareti” diyor. Örneğin, soyada bulunan fitik asit demir emilimini engelliyor.

08 KÖMÜR

Güzellik sektöründe olduğu gibi gıda alanında da kömürün aniden kazandığı popülarite, çok kısa süreli oldu. Dyer, kömürün vücut tarafından emilemediğini, bu yüzden vücudu temizleme görevi gördüğü iddialarının mantıksız olduğunu söylüyor. Daha da kötüsü kömür, meyve ve sebzelerden aldığınız bazı besin öğelerinin emilimine dahi engel oluyor. Bizce bu teoriyi kömüre atıp yakmakta yarar var.

09 ELMA SİRKESİ

Kilo verme endüstrisinin pazarlama iddialarının aksine, bir kaşık elma sirkesinin damakta acımtırak bir tat bırakmaktan ziyade pek bir işlevi bulunmuyor.
International Journal of Obesity’de yer alan bir araştırma, bir shot içmenin iştahı bastırdığını ama bunun katılımcıların hafif bir mide bulantısı yaşadıkları için gerçekleştiğini gösteriyor. Elma sirkesini salata soslarına saklayın.

10 CHİA TOHUMU

Evet, bu tohum omega 3 bakımından çok zengin, ama tüm omega yağ asitleri eşit değildir. Yağlı balıklardan elde ettiğiniz omegaların aksine, vücudunuz bitkisel
omega kaynaklarını absorbe etmede güçlük çekiyor. Dahası Federal University of Rio de Janiero tarafından yapılan bir araştırma, zayıflatma iddialarının da sonuçsuz olduğunu söylüyor.

11 NAR ÇEKİRDEKLERİ

Her şeyin üzerine nar çekirdekleri serpiştirmek renkli, çekici ve sağlıklı bir dokunuş gibi gelebilir, ama anlaşılan o ki narın işlevi daha çok dekoratif. Narın içindeki antioksidanlardan faydalanmak için serpiştirdiğiniz birkaç nar tanesinden çok daha fazlasını tüketmelisiniz. Birçok araştırma da antioksidan içeriğini, konsantre nar suları üzerinden inceliyor. Nar maalesef bir kâse granolayı tahtından edemiyor.

12 PİRİNÇ PATLAĞI

Sexton, “Düşük kalorili atıştırmalık olarak kabul edilen bu yiyecek, besin değeri bakımından da düşüktür” diyor. Mikro besin öğelerinin esamisi bile okunmaz. Buna karşılık içinde rafine şeker ve kimyasal koruyucular bulunur. Akşamüzeri mideniz kazındığında, en iyi seçeneğiniz bir avuç tuzsuz kavrulmuş kuruyemiş.

13 HİNDİSTAN CEVİZİ ŞEKERİ

Wellness markaları tarafından sıradan şekerin sağlıklı bir alternatifi olarak sunuluyor ve daha çok besin maddesinin bu bitki özünde kaldığı iddia ediliyor. Reklamlar Hindistan cevizi şekerinin potasyumla yüklü olduğunu söylese de günlük ihtiyacınızın dörtte birini karşılamak için 25 çay kaşığı tüketmeniz gerekiyor. Eğer mutlaka şeker kullanacaksanız, antioksidan bakımından zengin olan doğal bal kullanın.

14 PEMBE HİMALAYA TUZU

Bu tuzdaki mineral dengesinin, kanınızın mineral dengesiyle tam uyum içinde olduğu iddia ediliyor. Ama bunu neden kullanmamız gerektiği sorusuna kimse cevap veremiyor. Price, sofra tuzundan daha çok mineral içerdiğini ama işe yarayacak kadar yeterli olmadığını söylüyor. Bunu estetik bir görünüm için tuz öğütücünüze doldurun ama ihtiyacınızı bir tutam sodyumla karşılayın.

15 YOĞURTLU İÇECEKLER

Eğer yoğurdu sindirim sağlığınız için tüketiyorsanız, tatlı ilaveler bu faydanın aşağıya ulaşmasına yardım etmez. Dyer, “Aromalı yoğurtlar yapay tatlandırıcılarla doludur ve bunlar da bağırsaklardaki kötü bakterileri beslemeye ve probiyotiklerin aleyhine çalışmaya yarar” diyor. Gerçekten fayda görmek için sade yoğurt
tüketin.

25 FAYDASI ABARTILMIŞ BESİN

16 / 25

16 AQUAFABA

Veganlar tarafından yumurtaya alternatif olarak kullanılan ve nohut suyundan elde edilen bu yumurta alternatifi, beklenen besleyici faydayı sağlamıyor. Nohut her ne kadar harika bir protein kaynağı olsa da RL Food Testing Laboratories, aquafabanın protein seviyesinin çok düşük olduğunu buldu.

17 YAĞSIZ SÜT

American Academy of Neurology tarafından yapılan bir araştırma, düzenli olarak yağsız veya az yağlı süt tüketiminin Parkinson hastalığı riskini düşük miktarda da olsa artırdığını buldu. Çok sayıda güncel araştırma yağın kötü şöhretini silerken, yağın düşmanınız değil dostunuz olduğunu söylüyor.

18 GLÜTENSİZ EKMEK

Hiçbir rahatsızlığı ve alerjisi olmaksızın glütensiz beslenmeye geçenlerin sayısı o kadar hızlı bir şekilde artıyor ki bunun sağlıklarına mutlaka bir geri dönüşü olması gerektiğini düşünüyorsunuz. Maalesef kimsede böyle bir gelişme yok. Harvard Üniversitesi 26 yıllık verileri inceledi ve glüteni bırakmanın kalp krizi riskini düşürmediği, aksine tam tahılları kesmenin kişiyi daha büyük risk altına soktuğunu sonucuna vardı. Tam tahıllı ekmeğinize sadık kalın.

19 SEBZE CİPSLERİ

Kale, havuç ve pancar cipsleri çok yaygınlaştı, ama bunun sağlığa faydalı olduğunu söylemek pek doğru değil. Beslenme uzmanı Charlotte Stirling-Reed tarafından yapılan bir analiz, sağlıklı sebzelerden yapılıyor olsa da cipslerin hâlâ çok fazla tuz ve doymuş yağ içerdiğini vurguluyor. Bu yalan yanlış bilgileri bir kenara bırakın ve sıradan tuzlu-sirkeli bir cipsi kapın.

20 BİYODİNAMİK YUMURTA

Türkiye’de de örnekleri görülmeye başlanan biyodinamik tarım, ekolojik tarımın en eski versiyonlarından biri olarak doğaya bütünsel yaklaşıyor ve ekip biçme zamanlarını ayın döngülerine göre ayarlamaya dayanıyor. Örneğin, bu tarım yönteminin destekçileri, tavuk yemlerinin astroloji takvimine göre ekilmesinin yumurtanın sarısının daha iyi olmasını sağladığını iddia ediyor. Ancak İngiltere’deki sağlık kuruluşları bu tekniğin etkili olmadığı sonucuna vardı.

21 TATLI PATATES

Sarı veya beyaz renkteki türdeşleri fast food dünyasına kurban verilmiş ve ziyadesiyle kötü şöhret edinmişken, tatlı patates besleyici değeri çok yüksek diye tam bir dokunulmazlık zırhına sahip. Bu mit de yıkılmak üzere: Sexton, tatlı patatesin beyaz veya sarı patates kadar potasyum ve magnezyum içermediğini söylüyor.

22 TOFU

Toplumda vegan beslenme modeli yaygınlık kazandıkça, etsiz protein kaynaklarına olan merakımız ve iştahımız da arttı. Ancak tofu özelinde bilmeniz gereken bir şey var. Çoğu marka B12 vitaminiyle güçlendirilmiştir ve eğer B12’yi takviye olarak da alıyorsanız bu bir probleme yol açabilir. The Journal of Clinical Oncology’de yer alan bir araştırma, aşırı B12 vitamini alımının akciğer kanserine neden olabileceğini söylüyor.

23 SÜPERMARKET YEMEKLERİ

Konserve yemekler yüksek yağ ve tuz içerirler ama süpermarket raflarında veya buzdolabındaki yemeklerin de pek farkı yok. Bir analize göre bir paket hazır yemek veya çorba, günlük sodyum ihtiyacınızın yarısına kadarını karşılıyor.

24 ESMER PİRİNÇ

Bir kalp cerrahı Steven Gundry tarafından yapılan bir araştırma, başka bir beslenme mitini yıkıyor: “Tam tahıllar doğa koşullarına dayanıklı olmaları için sert bir kabuğa sahiplerdir. Bu da sindirimi güçleştirebiliyor” diyor. Temiz beslenme prensibini dogmalaştırmayın ve geniş bir karbonhidrat skalasını beslenme planınıza
dâhil edin.

25 TATLANDICILAR

Eğer şeker toplumun birinci düşmanıysa, tatlandırıcıların da ikinci sırada gelmesi gerekiyor. Canadian Medical Association, tatlandırıcıların diyabetle bağlantısı olduğunu söylüyor. Eğer şekeri bırakamıyorsanız, kötünün içinden iyiyi seçmeye bakın. Aspartam en kötüsüdür; xylitol ve bitki bazlı bir tatlandırıcı olan stevia daha akıllıca seçimler olur.

Kaynak: https://www.menshealth.com.tr/25-faydasi-abartilmis-besin/1/

Görüntülenme Sayısı:
566

Yorumlar yapılamaz.