HANGİ BESİN GERÇEKTEN SAĞLIĞA YARARLI?

Zaman zaman bazı besinler “moda” oluyor. Asıl faydalarını ve tüketilmeleri gereken doğru miktarları bilmeden onları yemeye devam ediyoruz. Üstelik sadece ‘sağlıklı’ olduklarını duyuyoruz diye! Hangi besinin gerçekte ne kadar sağlıklı olduğunu sizin için araştırdık.

Neredeyse her hafta, sağlıklı olmak adına yeni bir besini mutfağımıza ekliyoruz. Sonra diğer hafta, bir başka diyetisyen çıkıyor ve yepyeni bir yöntem bulduğunu, hiç denenmemiş ya da kenarda unutulmuş bir besinin yararlarını keşfettiğini açıklıyor. Biz de uzman görüşüne güveniyoruz. Ya da bazı bilimsel araştırmaların, yeni gelişmeler doğrultusunda yanlış olduğu ortaya çıkıyor ve sağlıklı adledilen besinlerin namı bir anda kötüleniyor. Bir kitap çıkıyor, öbür hafta onun karşında yer alan başka bir kitap daha…

Besinler hakkında tartışmalar gündemdeyken, bazı yöntemler ve gıdalar hakkında kafanızın karışması normal. Bu dönemde hepimizin faydalı olarak bildiği besinlerden hangilerinin gerçekten sağlıklı olduklarını yazdık.

1- Hindistan Cevizi Yağı

Sağlıklı besinlerin başında Hindistan cevizi geliyor. Yağı kendi tropikal ikliminde sıvıyken, şehirde, oda sıcaklığında katı bir hal alıyor. Yağların genelde iyi bir imajı olmasa da, Hindistan cevizi yağının oldukça sağlıklı olduğu söyleniyor. Enfeksiyon oluşumu ve kalp krizi riskini azaltırken, kilo vermeye de yardımcı olduğunu belirtelim.

Ancak yapılan araştırmalara göre, Hindistan cevizi yağı hem iyi hem de kötü kolestrolü yükseltiyor. Ellerinizi Hindistan cevizi sabunuyla yıkamanız, enfeksiyonlar karşısında son derece etkili oluyor. Yediğinizde ise ülser, boğaz ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi geliyor.

2- Doğal Besinler, Sağlığınız İçin Her Zaman En İyisidir

Doğal besinler, gerçekten sağlıklı mı? Öncelikle şunu söyleyelim: Doğa, zehirli bitkiler ve mantarlar ile dolu. Ayrıca sağlıklı olduklarını düşünerek tükettiğimiz bazı besinler gerçekten o kadar da sağlıklı değil. Mesela soya fasulyesi, fazla pişirildiğinde toksik bir besine dönüşüyor. Tükettiğimiz bazı doğal besinlerin içinde, öyle çok kimyasal madde var ki, yediğimiz besin yine vücudumuz için yararlı oluyor. Vücut, bu kimyasal maddelerin nereden geldiğini ayıramıyor. Dolayısıyla doğadan gelen bir besini yediğimizi düşünerek aslında yine vücudumuza zarar vermiş oluyoruz.

3- Hiçbir Besin, Sebzeler Kadar Önemli Değil mi?

Birçok beslenme uzmanı, günde çok fazla miktarda sebze yememiz gerektiğini, buna oranla içeriğindeki şekerden dolayı daha az meyve tüketmemizi söylüyor. Sebzeler, bizi kardiyovasküler hastalıklardan koruyor. Ancak yapılan araştırmalara göre, besin piramidindeki her besinin tüketilmesi gereken bir miktarı var. Sebzeleri gereğinden fazla tüketmek, sindirim sisteminizi yorabilir. Bazı vitaminleri ise yararlarını görmeden vücudumuzdan atmış olursunuz.

4- Kırmızı Şarap, Kalp Sağlığınız için Faydalı mı?

Maalesef, kötü haber! Şimdiye kadar bu konuda hep faydasını duyduğumuz kırmızı şarap, kalp sağlığınız için yararlı değil. Beslenme uzmanı ve biyokimyager Martjin Katan’a göre, kırmızı şarabın dezavantajları, avantajlarının üzerine çıkıyor. Kırmızı şarap içmeyin demiyoruz ancak kalp sağlığınız için yapmanız gereken başka şeyler var ve alkol tüketimi asla bunların arasında değil!

5- Sağlıklı Beslenince Cildimiz Güzelleşir

Süper besinlerin bazıları ışıldayan cildin anahtarı. Kabul ediyoruz; sağlıklı beslenip, sigara içmeyip, kendinize iyi bakarsanız, sağlığınız cildinize yansır. Ancak ışıltılı bir cilt için, sağlıklı beslenme yeterli olmayabilir, kendimizi kandırmayalım. Vücudumuzdaki vitamin ve mineral eksikliği, cilt problemlerine ve saç kaybına neden olabiliyor. Ancak vitamin ve mineral alıyorsanız, fazlası cildinizin daha güzel görünmesine tahmin ettiğiniz gibi yardımcı olmayacaktır. Fazlasının dışarı atıldığını unutmayın.

6- Aspartama Hayır, Steviaya Evet

Bundan birkaç yıl öncesine kadar birçok besin, aspartam içeriyordu. Gazsız içecekler, diyet meyveli yoğurtlar ve kahve tatlandırıcıları bunlardan bazılarıydı. Ancak kanser riskini artırdığı keşfedilince ve insanlar bu konuda bilinçlenince, aspartam düşüşe geçti. Sektör de buna kayıtsız kalmayarak, yeni bir tatlandırıcı içerik arayışı içine girdi ve böylece stevia ortaya çıktı. Bu yeşil bitkinin tek bir yaprağı bile, bir gıdayı tatlandırmak için oldukça yeterli etkiye sahip. İnsanlar, yapımında stevia kullandıkları bir keki istedikleri kadar tüketeceklerini düşünüyorlar. Ancak, uzmanlar uyarıyor. Önemli olan zararsız bir tatlandırıcı tüketmek değil, daha az miktarda şekerli besin tüketmek.

7- ‘E’ Harfi ile Başlayan İçerikler Zararlıdır

İçindekiler kısmında yazanlar arasında ‘E’ harfi ile başlayan kod isimleri, genelde bizi korkutur. Daha önce belirtmiş olduğumuz gibi aspartam (E951) bunun en büyük örneklerinden. Ancak mesela C vitaminin de kod isminin ‘E301’ olduğunu biliyor muydunuz? Ya da herkesin çok sağlıklı olduğunu üstüne basa basa söylediği zerdeçalın ‘E100’ kod adına sahip olduğunu. Kabul ediyoruz; genelde ‘E’ ile başlayan içerikler yağ, şekeri tuz ve kalori kaynağı oluyor. Ancak hepsinin öyle olmadığını da söylemeliyiz. Yediğiniz besinlerin içeriğini araştırın ki, sağlıklı olanları da bilmeden hayatınızdan çıkarmayın.

 

Kaynak: https://www.menshealth.com.tr/hangi-besin-gercekte-ne-kadar-saglikli/1/

Görüntülenme Sayısı:
412

Yorumlar yapılamaz.