Hayvanlar Aleminde Bulunan En İlginç Kalpler

Hayvanlar Aleminin En Tuhaf Kalpleri

Küçük cüce sivrifare, kalbi en hızlı atan memeli hayvan. Kalbi dakikada bin 200 kez vuruyor.

Hayvanlar aleminde çok kalpli olanlar da var kalpsizler de. 

Sevgililer Günü henüz geçti. Kartları ve şekerleme kutularını kağıt kalpler süsledi. Ama asıl sevgiyi hiç durmadan çalışan kalpler hak ediyor… Hayvanlar aleminin en ilginç kalplerini sizin için derledik.

Boyut Önemli

Yetişkin bir insanın dinlenme halindeki kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 vuruş arasında değişirken, sivrifarenin kalp atış hızı “dakikada bin vuruşu geçiyor, yani 16 kat daha hızlı”, diyor Pennsylvania Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi kardiyoloji profesörü Mark Oyama yolladığı e-postada.

ABD Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu’nun açıklamasına göre, 30 gramlık cüce sivrifare, saniyede bin 200 vuruşla kalbi en hızlı çarpan memeli hayvan.

Hayvanların kalp atış hızlarının boyutlarıyla orantılı olduğunu, küçük hayvanların kalbinin daha hızlı attığını söylüyor Oyama.

Bazı balina türlerinin kalp atış hızı dakikada 10 ila 30 arasında seyredecek kadar düşük.

Dünyanın en büyük hayvanı olan 30 metrelik mavi balina, aynı zamanda 180 kiloyla en büyük kalbe de sahip.

Elbette bu fiziksel ölçü. En büyük kalbin köpeklerinde olduğunu söyleyenler de çıkacaktır mutlaka.

Gerçekten de köpeklerin beden-kalp ağırlığı oranı, kedilere ve başka hayvanlara kıyasla biraz daha yüksek Oyama’nın söylediğine göre.

Normal bir köpek kalbinin ağırlığı beden ağırlığının yüzde 0,7 ila 0,8’i arasındayken kedilerde bu oran yüzde 0,35.

Dengesiz Kalp

Namibya’da yaşayan davranış ekoloji uzmanı Rachel Brand, zürafaların kalbinin boyutlarına göre aşırı büyük sayılmayacağını söylüyor. Ama biraz tek yanlı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Zürafa kalbinin sol ventrikül duvar kalınlığı 8 santimetreye ulaşırken, sağ duvarın kalınlığı 1,5 santimetre civarında oluyor. Kalınlık kas gücünün simgesi.

Bu dengesizliğin nedeni, sağ tarafın sadece akciğerlere kan pompalaması, sol tarafın ise zürafanın başına erişmek için 2 metreye kan pompalamak gibi zorlu bir görevi yerine getirmesi.


Denizyıldızının ne yazık ki kalbi yok… [Fotoğraf: Paul Nicklen]

Kalpsizi de Var Üç Kalplisi de

Bazı hayvanlar kalpten yana şanslı.

Mürekkep balığı ve ahtapot gibi kafadan bacaklıların genelde üç kalbi oluyor. Kalpler tarafından oksijenin alındığı solungaçlara pompalanan kan, ardından sistematik kalp tarafından bedenin diğer taraflarına pompalanıyor.

Bazı hayvanlarda ise hiç kalp yok.

Washington’daki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi deniz omurgasızları konusunda uzman hayvanbilimci Chris Mah, denizyıldızları ve diğer derisidikenlilerin kalbi ya da ona benzer bir organı olmadığını söylüyor yolladığı e-postada.

Hatta pompalayacak kanları da yok.

Denizyıldızlarında silia denilen kıla benzer milyonlarca minik oluşum var. Sürekli nabız gibi atan bu kılların, deniz suyunu “içsel borular ve torbalar sistemiyle” pompaladığını söylüyor Mah.

Bedenlerinin içindeki boşluklarda, “besin, bağışıklık hücresi ve benzeri şeyleri taşıyan çeşitli hücreler” de var.

Kalpleri olmasa da olur. Biz onları tüm kalbimizle seviyoruz.

 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/hayvanlar-aleminin-en-tuhaf-kalpleri/2738

Görüntülenme Sayısı:
503
Kategoriler:
Bilim · Çevre · National Geo

Yorumlar yapılamaz.