İşte Alzheimer diyeti!

Uzmanların son yıllarda geliştirdiği ve adına da MIND Diyet dedikleri beslenme şeklinin şimdiden pek çok taraftarı var.

Asıl olarak çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, üzüm hatta dut gibi “üzümsü meyveler”in tüketilmesine dayanan bu beslenme şeklini diğerlerinden ayıran ise uzun vadede hafızayı güçlendiren bir etkiye sahip olması ve bilişsel gücünüzü olumlu yönde etkilemesi. ABD’de yayınlanan The Journal of the Alzheimer’s Association dergisinde ise üzümsü meyvelerin Alzheimer riskini yüzde 35 oranında azalttığı öne sürülüyor. Chicago Rush Üniversitesi doktorları ise hazırladıkları bir beslenme reçetesiyle hem akıl hem ruh sağlığının korunacağını, hem de Alzheimer’dan uzak kalabileceğimizi öne sürüyor.
Zihin sağlığını korumak
Chicago’lu, 58-98 yaş arasındaki 923 kişi üzerinde uygulanan ve olumlu sonuçlar veren reçetenin içeriği ise şöyle: · Her gün en az üç porsiyon tam tahıllı gıda, · Her gün en az bir öğünde salata ve sebze yemeği, · Bir avuç fındık, · Gün aşırı fasulye, barbunya, nohut gibi baklagiller, · Haftada en az iki porsiyon kümes hayvanı eti ve üzümsü meyve, · Haftada en az bir kez balık, · Beyne zararlı hazır ya da dondurulmuş gıda ile tereyağı ve peyniri ise sınırlamanız gerekiyor. Örneğin tükettiğiniz tereyağı günde bir yemek kaşığından fazla olmamalı.
Diş eti hastalıkları Alzheimer’a mı neden oluyor?
MIND diyet, aslında Akdeniz türü beslenme ile Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından geliştirilen ve kan basıncını düşürmeyi hedefleyen DASH diyetin harmanlanmış hali… Asıl önemli nokta ise MIND diyette bulunan 15 farklı gıdadan 10’unun sağlıklı bir beyin ve güçlü hafıza kadar Alzheimer ve bunamadan korunmak için mutlaka tüketilmesi gerektiği… Bunlar da yeşil yapraklı sebzeler, diğer sebzeler, fındık, üzümsü meyveler, fasulye, nohut, barbunya gibi baklagiller, tam tahıllı gıdalar, balık, kümes hayvanları ve zeytinyağı… Yüzde 5’lik kısmı ise kırmızı et, tereyağı, margarin, peynir, makarnalar, tatlılar, hazır ve dondurulmuş gıdalardan oluşuyor.
20’li yaşlarda alzheimer belirtileri
Görüntülenme Sayısı:
456

Yorumlar yapılamaz.