İSTEKLERİMİZİ NEDEN DİLE GETİREMİYORUZ?

Yardım, tavsiye, para… Bazılarımız için bunlardan birini bile istemek çok zor ve hatta imkânsız. Oysaki yakınımızdan yardım istemek, toplumsal yaşamın temelini oluşturur. İsteklerinizi dile getirmenize engel olan blokajların nedenlerini ortaya çıkarıp onları aşabilirsiniz.

Sanılanın aksine, yardım veya tavsiye istemek çoğu kişi için kolay değil. “İş birinden bir şey istemeye gelince neredeyse hepimiz bundan rahatsızlık duyuyoruz. Çünkü bu eylemle beraber, ilk yıllarımızda ailemize bağımlı olduğumuz gibi, bu defa karşımızdakine bağlı olduğumuz hissi ortaya çıkarıyor. Her şey çocukluğumuzdaki ilk isteklerimize nasıl karşılık verildiğiyle ilgili” diyor Psikanalist Isabel Korolitski. Ancak hepsi bu kadarla sınırlı değil. Her ailenin inanç ve gelenekleri de bu durumu etkiliyor. “Bazı aileler istemeye teşvik ediyor, diğerleriyse bunu bir utanç veya borçlanma olarak görüyor. Bu yüzden aile kültürünü bilmek, kendi direncini tanımak açısından önemli”.

Psikoterapist ve Psikolog Beatrice Millêtre’e göre, kendimize “neden” diye sormak da çok önemli bir adım. “Neden birine ihtiyacımız var? Neden o kişi? İstemek bizim için neden zor? İsteğin geçerli bir gerekçesi veya doğru kişiye yönelik olup olmadığını anlamak için bu isteği hiç dile getirmesek daha mı iyi olur diye düşünmeliyiz.” Bu sorulara vereceğimiz yanıtlar tamamen bizim borçla olan ilişkimizle, kendimizi ve karşımızdaki kişiyi nasıl gördüğümüzle ilgili. Bu konuyla ilgili blokajlarımızın kökeninde ise dört engel bulunuyor. Isabel Korolitski bunların nereden kaynaklandığını, Béatrice Millêtre ise onları nasıl aşacağımızı anlatıyor.

1 KARŞIMIZDAKİNİ RAHATSIZ ETMEKTEN KORKUYORUZ

Isabel Korolitski’nin açıklaması: Çocukluk çağındaki ilk istek ve ihtiyaçlar ihmal edilmiş, suçlama veya duygusal şantaj olarak kullanılmış olabilir. Çocuk, ebeveynini rahatsız ettiğini, isteklerinin abartılı olduğunu veya karşılığında ağır bir bedel ödeyeceğini düşünmüş olabilir. Kişi büyüdükten sonra alacağı ret cevabının veya şartlı bir “evet”in rahatsızlığına maruz kalmamak için yardım istemekten kaçınıyor.

 

Yazının devamı Psychologies.com.tr adresimizde.

Görüntülenme Sayısı:
556
Kategoriler:
Genel

Yorumlar yapılamaz.