Köpekler ve Teknoloji

Köpeklerin Teknolojiyle İmtihanı

Tablette sahibini izleyen bir köpek. Washington, Spokanelili genç bir girişimcinin buluşu, hayvan sahiplerine evde olmadıkları zamanlarda hayvanlarıyla görüntülü konuşma –ve hatta ödül verme– olanağı sunuyor.

Küçük ekranlar, görüntü ve ses sinyallerinin sıkıştırılmış olması ve hayvan karakteri, köpeklerin telefonda ve görüntülü konuşmada sahiplerini tanıyıp tanımamasında etkili oluyor.

Köpeğinize telefon ediyorsunuz ama onun umurunda bile değil. Ne kadar üzücü.

Üzücü ama gerçek. Köpeklerimiz sesimizi akıllı telefonlardan, tabletten ve normal telefonlardan gelince tanıyamıyor. Ayrıca Skype ya da benzer görüntülü arama programlarındaki görüntümüzü de algılayamıyor.

Peki ama neden? Neden köpeklerimiz bizi telefonda veya tablette tanıyamıyor?

Boyut Önemli

Köpeğiniz Skype’ta yüzünüze bakmıyorsa üzülmeyin, sizin suçunuz yok.

Tufts Üniversitesi davranış bilimcisi veterineri ve köpeklere yönelik televizyon kanalı DogTV’nin bilimsel araştırmalar müdürü Nicholas Dodman, köpeklerin sahiplerini televizyon ekranında tanıyabildiğini söylüyor.

Olaya bir de köpeğin gözünden bakın. “Yüzünüz görünürken geri kalanınızın olmadığı çok tuhaf bir yer,” diyor Dodman. “Bazen sahiplerini ekranda gören köpekler televizyonun arkasına geçip diğer tarafta biri olup olmadığına bakıyor.”

Cep telefonları ve tabletlerin küçük ekranları ise, “köpekler açısından dünyayı algılamayı zorlaştırıyor olabilir çünkü daha ufaklar ve görüntü kalitesi de daha sıkıştırılmış,” diyor DogTV içerik müdürü Ron Levi.

Dikkat Dağıtıcı Şeylerle Dolu Bir Dünya

Dodman, bazı köpeklerin görüntüyü başka uyarıcılara kıyasla daha az ilginç bulduğunu söylüyor. Burnunda 220 milyon koku reseptörü bulunan köpek –insanlarda ancak 5 bin tane var– telefonda tanıdık bir yüz görmektense hayvan dışkısının harika kokusuna daha kolay odaklanıyor olabilir.

Basset ve beagle gibi görüntüye değil kokuya bağlı olarak avlanmak üzere yetiştirilen tazıların dikkati daha da kolay dağılıyor muhtemelen.

Ses tonunun da rolü olabilir. Current Biology’de 2014 yılında yayımlanan bir araştırma, köpeklerin pozitif ses tonuna tepki verirken negatif tona kıyasla daha fazla beyin aktivitesi gösterdiğini ortaya koydu.

Ancak en hoş sesinizi kullandığınızda dahi köpeğiniz tepki vermiyorsa üzülmeyin. Bazı köpekler daha pasif tepki gösteriyor. Veya sahibinin yüzünü görmediği için kafası karışıyor da olabilir.

“Her köpeğin huyu farklı,” diyor Dodman köpeklerin dikkatinin ne kadar dağınık olabileceğini belirtirken. Kendi köpeği bir keresinde pencere teline tırmanan sincabı görememiş. “FaceTime sincabı da değildi. Gerçek sincaptı.”

Kedilere gelince, Tokyo Üniversitesi’nde 2013 yılında yapılan bir araştırma sahiplerinin sesini tanıdıklarını gösteriyor. Ama belli etme zahmetine katlanmıyorlar.

Evde Tek Başına

Köpeğinizin sizi özlediğinden endişeleniyorsanız, telefon konuşmaları ve video sohbetleri de işe yaramıyorsa panik yapmaya gerek yok. Kaliforniya Üniversitesi’nin Davis kampüsünde klinik veteriner olarak görev yapan Tami Pierce, ayrılık acısını azaltmanın kolay yolları olduğunu belirtiyor.

Kavuşma ve ayrılık anlarını abartısız yaşamak gerektiğini söylüyor. Böylece geliş gidişlerinizin anksiyete kaynağı haline gelme olasılığını azaltmış oluyorsunuz.

Ayrılık anksiyetesi olmayan köpeklerin insanlar işteyken genellikle uyuduğu güvencesini veriyor Pierce. “Eve geldiğimizde o kadar mutlu ve dinlenmiş olmalarının, üzerimize atılmalarının nedeni bu.”

 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/kopeklerin-teknolojiyle-imtihani/2482

Görüntülenme Sayısı:
581
Kategoriler:
Çevre · National Geo

Yorumlar yapılamaz.