Kral Tutanhamon, Kraliçe Nefertiti ve Karmakarışık Aile Ağacı

Kral Tutanhamon, Kraliçe Nefertiti ve Karman Çorman Bir Aile Ağacı

Nefertiti’nin gizemi, ünlü firavun Tutanhamon’un mezarını araştıran arkeologların peşini bırakmıyor. 

Kral Tutanhamon’un mezarında yapılan yeni araştırmalarda gizli odalarla karşılaşılırsa, bu bölümlerin delikanlı firavunun iki taraftan akrabası kayıp kraliçe Nefertiti’nin gömütünü barındırdığı ortaya çıkabilir mi? Eğer öyleyse, iç içe geçmiş karmaşık aile ilişkilerine yeni bir mumya daha eklenecek demektir.

Mısır’daki Krallar Vadisi’nde ve civarında bir yüzyıldır yapılan kazı çalışmalarında 64 mezar ve bunlara bağlı odalar ortaya çıkarıldı. Kral Tutanhamon’un, KV62 olarak bilinen hazinelerle dolu gömütü açık farkla bunların en ünlüsü. Ancak antik Mısır’ın 18. ve 19. hanedanlarından başka kraliyet mezarları ve mumyaları da gün ışığına çıkarıldı.

Mısırlı araştırmacılar, 2007’den bu yana 16 kraliyet mumyası üzerinde genetik testler yaptı. Bu fotoğraflarda görülenler Tutanhamon’un en yakın ve en sevgili akrabaları: Büyük anne-babası, anne-babası, karısı, mezarında bulunan ve büyük olasılıkla kızları olan mumyalanmış iki fetüs.

Ancak bu dönemden henüz bulunamamış bir başka efsanevi kraliyet mumyası var ki, ne zaman bu kraliyet mezarlığında yeni bir keşif yapılsa adı gündeme geliyor: Güzel Kraliçe Nefertiti. Tutanhamon’un babası Ahenaten’in esas karısıydı. Tutanhamon’un annesi ise adını bilmediğimiz başka bir kadındı. Yani Nefertiti, Tutanhamon’un üvey annesiydi.

Tutanhamon’un aile bağları, o dönem kraliyet ailesi arasında yaygın olan ensest geleneği nedeniyle daha da karmaşık bir hal alıyor. Tutanhamon, Nefertiti ile Ahenaten’in kızları olan, yani yarı kardeşi Anhesenamun ile evlenmişti. Yani Tutanhamon’un üvey annesi Nefertiti aynı zamanda ünlü firavunun kayınvalidesiydi.


Tutanhamon
Antik Mısır’ın en ünlü firavunu, kardeşler arası birleşmeden dünyaya gelmişti. Akraba evliliği, çarpık ayak özrüyle doğmasına yol açmış ve olasılıkla aynı babadan kardeşi de olan karısıyla bir çocuk yapmasını engellemiş olabilir.


Tutanhamon’un Karısı
DNA sonuçları vandallar tarafından kafası koparılan bu mumyanın Kral Tutanhamon’un mezarında bulunan fetüslerin en az birinin annesi olabileceğini gösteriyor. Eğer öyleyse, Ahenaten’in kızı ve Tutanhamon’un tek bilinen karısı Anhesenamen olma ihtimali yüksek.


Tutanhamon’un Dedesi
III. Amenhotep, 3 bin 400 yıl önce görkemli bir şekilde hüküm sürmüştü. Ölüsü 1898 yılında, dedesi II. Amenhotep’in mezarı KV35’te on kadar başka asille birlikte saklı bulundu.


Tutanhamon’un Büyükannesi
DNA analizleri, bu asil güzelin III. Amenhotep’un karısı ve Tutanhamun’un büyükannesi Tiye olduğunu ortaya koyuyor. Bir kraliçenin gömü pozu olarak yorumlanan bir duruşla, sol kolu göğsü üzerinde kıvrılmış olarak mumyalanmış. Mısır’ın kuru iklimi sayesinde saçları bozulmadan kalmış.


Tutanhamon’un Babası
Kötü şekilde çürümüş bu mumya 1907’de keşfedildi. Parçalanmış tabutu üzerindeki kraliyet sıfatları, tek bir tanrıya tapmak için ülkenin tanrılarını hiçe sayan kâfir firavun Ahenaten olabileceğini gösteriyordu. DNA analizleri mumyanın Tutanhamon’un babası olduğunu belgeledi.


Tutanhamon’un Annesi
DNA testlerine göre Genç Hanım olarak bilinen bu mumya, Ahenaten’in hem anne-baba bir kızkardeşi hem de oğlu Tutanhamon’un annesi. Genç Hanım, muhtemelen II. Amenhotep ve Tiye’nin varlığı bilinen beş kızından biriydi.


Tutanhamon’un Kızları mı? 
Tutanhamon’un mezarında en az yedi aylık gebelik sürecine ait bir fetüs (sağda) ile daha ufak ve kırılgan bir fetüs bulundu. Biri veya her ikisi birden kralın kızları olabilir. Birlikte yerleştirilmiş tabutlarda (solda) Tutanhamon’un büyükannesi Tiye’ye ait olabilecek bir tutam saç bulundu.

 

 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/kral-tutanhamon-kralice-nefertiti-ve-karman-corman-bir-aile-agaci/2606

Görüntülenme Sayısı:
691
Kategoriler:
National Geo · Tarih

Yorumlar yapılamaz.