NEFES TEKNİKLERİ

Mevsim geçişlerinin bedeninizde yarattığı olumsuz etkileri yoga terapi programının bir parçası olan nefes teknikleriyle aşabilirsiniz.

Mevsimin değişimiyle birlikte bedenimiz, zihnimiz ve duygusal alanımız bir bütün olarak etkileniyor. Bu da günlük rutinlerimizi, yeme-içme alışkanlıklarımızı ve uyku düzenimizi etkiliyor. Dengesiz beslenme ve uyku düzeni, kilo problemlerini de beraberinde getiriyor. Bazı dönemler metabolizma yavaşladığı için kilo alma eğilimi artabiliyor. Bedende bazen geçici, bazen de kalıcı ödem problemleri görülebiliyor. Özellikle mevsim geçişlerinde egzersizlere ara vermeden devam etmek, doğada yürüyüşler yapmak bedene sağlık kazandırıyor ve enerjimizi artırıyor. Bunlara ek olarak evinizde uygulayabileceğiniz yoga terapi programında yer alan nefes teknikleriyle metabolizmayı canlandırıp bedenin bu geçiş dönemine rahat adapte olmasını sağlayabilirsiniz.

Nefes teknikleri ne sağlıyor?

  • Metabolizmayı canlandırıyor.
  • Prana (yaşam enerjisini) dengelerken, sindirim ve boşaltım sistemini rahatlatıyor.
  • Dolaşım sistemini harekete geçiriyor.
  • Sağ-sol beyni dengeliyor.
  • Parasempatik sinir sistemini devreye sokuyor.
  • Sürekli hale gelmiş gerginliği ve stresi azaltıyor.
  • Kronik yorgunlukları azaltıyor.

Kabalabhati Kriya (ateş nefesi)

Metabolizmayı canlandıran ve toksinleri bedenden atmaya yardımcı bir nefestir. Özellikle detoks yapılan dönemlerde destek olarak kullanabilirsiniz. Nefesi karına doğru alıp yine karından hızlıca dışarıya boşaltın. Özellikle nefesi verirken karnı olabildiğince içeriye doğru çekin ve bunu tempolu bir şekilde yapın. 30 tekrardan üç set uygulayabilirsiniz. Aralarda birkaç nefes mola vererek dinlenin. Bu nefesi uyku saatine yakın uygulamayın, canlandırıcı olduğu için uykunuzu kaçırabilir. Sabah saatlerinde uygularsanız, enerji verir ve sizi güne hazırlar.

Bastrika Nefesi

Beden ısısını yükseltip metabolizmayı hızlandıran bir nefestir. Bu nefes tekniğinde kolları yukarıya doğru hızlı bir şekilde uzatıp, başparmağı içeriye doğru alarak yumruk yapıp hızlıca aşağıya çekin. Yukarıdan sanki bir şey çekiyormuş gibi güçlü olsun kollarınız. Tempolu bir şekilde en az 10 kez üçer set halinde tekrar edin. Bu nefesi uyguladıktan sonra hafif baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bir sonraki tekniğe geçmeden önce beş nefes kadar dinlenin.

Surya Anuloma Viloma

Surya güneş ve anuloma viloma ise nefes alıp vermek anlamındadır. Sağ burun deliğinden alınan nefesler metabolizmayı hızlandırırken, sol burun deliğinden alınan nefesler metabolizmayı yavaşlatıcıdır. Bu tekniği uygularken, sağ elinizi kullanarak sol burun deliğinizi kapatın. Sadece sağ burun deliğinizden dokuz kez nefes alıp verin. Nefesler olabildiğince yavaş ve kontrollü olsun. Tamamlandığında her iki burun deliğinden rahat nefesler alarak bir süre burada kalın.

Nadhi Suddhi Nefesi

Bu nefes dengeleyici olarak kullanılır. Sağ ve sol burun kanallarımızı kullanarak uyguladığımız bu nefes tekniği sağ-sol beyni dengeler. Böylelikle gün içinde yaşanılan duygu dalgalanmaları, zihinsel karışıklıklar da dengelenmiş olur. Bu nefes tekniğini günün her saatinde, hatta yemek yemeden hemen önce uygulayabilirsiniz. Yemeklerden önce uygulandığında, iştah kontrolü sağlar. Bedeninizin ihtiyaçlarını daha rahat hissedebilirsiniz. Böylelikle ihtiyacın dışında yapılan ve alışkanlık haline gelmiş olan duygusal beslenmeyle ilgili de bir farkındalık geliştirmiş olursunuz.

Bu tekniği uygulamak için, sol elinizin başparmağıyla işaret parmağınızı birleştirerek çin mudra ve sağ elinizi nasika mudra’ya getirin. Sağ elinizi kullanarak yüzük parmağınızla sol burun deliğini kapatın ve sağdan nefes alın, başparmağınızla sağ burun deliğinizi kapatıp soldan nefesi verin, tekrar soldan nefes alın ve kapatıp sağdan nefesi verin. Böylelikle bir tur uygulamış oluyorsunuz. Bunu dokuz tur tekrar edin. Sonrasında gözlerinizi kapatıp bir süre nefesinizin farkındalığında kalın.

Tüm bu çalışmaları tamamladıktan sonra yerde rahat bir oturma pozisyonunda meditasyon yapabilirsiniz. Bu teknikler sizi aynı zamanda meditasyona hazırlar. Bir süre nefesinizi takip ederek farkındalığınızı nefeste tutmayı araştırın. Düşünceler gelip gidecek; belki bazen çok yoğun bir şekilde gelecek, bazense daha az düşünceler oluşacak. Her gün uyguladığınızda, kendinizle ilgili bir farkındalık geliştirip meditatif alanda deneyim kazanıyor olacaksınız.

 

Yazı: Şebnem Akbulut

Yorumlar yapılamaz.