Pipet Deniz Kaplumbağasının Burnunda Ne Arıyor?

Pipetin Deniz Kaplumbağasının Burnunda Ne İşi Var?

Burnuna plastik pipet kaçmış bir deniz kaplumbağasının geçtiğimiz hafta ortaya çıkan videosu çok önemli bir soruyu tekrar sormamıza neden oldu: Okyanuslarda neden bu kadar plastik var? 

İnternette yayılan utanç verici bir videoda, bilim insanlarından oluşan ekip, bir zeytin yeşili deniz kaplumbağasının burun deliğinden plastik pipeti çıkarabilmek için neredeyse 10 dakika uğraşırken görülüyor.

College Station’daki Texas A&M Üniversitesi’nden deniz kaplumbağası uzmanı Christine Figgener, Kosta Rika açıklarında yardım ettiği kaplumbağanın burnundaki şeyin ilk bakışta “bir kurta benzediğini” söylüyor.

Deniz kaplumbağalarının çiftleşmesiyle ilgili veri toplayan Figgener ve ekip arkadaşları 35 kilogram ağırlığındaki bu erkek kaplumbağanın burnunda bir şey olduğunu fark etti. Pense ile bu şeyin birkaç santimetresini dışarı çıkardıktan sonra bir parçasını kestiler. Ve sonunda bu büzüşmüş kahverengimsi şeyin plastik bir pipet olduğunu anladılar.

Araştırmacılar bu şeyin kaplumbağanın beyniyle ilintili bir parazit olmadığından emin olduktan sonra geri kalan 10 santimetreyi de çıkarmaya karar verdi.

Ekip pipeti hemen çıkarmanın daha iyi olacağını düşündü çünkü bir veterinere ulaşmak saatlerini alacaktı. Üstelik veterinerin deniz kaplumbağasına yardımcı olabileceğinin garantisi de yoktu.

Figgener, “Kaplumbağadan çıkardığımız şeyi görünce gözlerimize inanamadık” diyor.

Araştırmacıların bir pipeti zeytin yeşili deniz kaplumbağasının burun deliğinden nasıl çıkardığını izleyin. 

Plastik Okyanusu

Yıllardır plastik pipetlere karşı kampanya yürüten Figgener, bu pipetlerden birini bir deniz kaplumbağasının burnunda bulmayı asla ummuyormuş. Pipetin tüm burun deliğini kaplamasıyla hayvan nefes alma sorunu yaşıyormuş.

Plastik torba ve hatta diş fırçaları gibi çöplerin genellikle deniz kaplumbağasının midesine girdiğini söylüyor Figgener. “Balık tutmak için kullanılan çatal iğnelerinse kaplumbağanın ağzına ya da yüzgecine yapışmış olması çok sık rastlanan bir durum,” diye ekliyor.

Pipetin erkek kaplumbağanın burnuna nasıl ulaştığından emin değil. Ama deniz kaplumbağası uzmanı olarak hayvanın bir şekilde pipeti yuttuğunu ancak boğazı tıkandığı için geri çıkarmaya çalıştığını düşünüyor.

“Zeytin yeşili deniz kaplumbağası kabuklularla besleniyor. Özellikle de deniz tabanındakilerle,” diyor Figgener. Dolayısıyla kaplumbağa yiyeceği ile birlikte pipeti de midesine indirmiş olabilir.

Kaplumbağanın yemek ve nefes boruları tıpkı insanlarda olduğu gibi birbirine bağlı. Figgener bu yüzden kustuğumuz bazı materyallerin burnumuzdan dışarı çıkabildiğini söylüyor. Pipetin yanlış yola girerek sürüngenin burun deliğinde takılı kalmış olabilir.

Ekip, deniz kaplumbağasının burnunu dezenfekte etti ve okyanusa geri bırakmadan önce sağlıklı olduğundan emin olmak için bir süre gözlemledi.

Figgener pipetlerin işe yaramaz şeyler olduğunu söylüyor. Ocak ayında yayımlanan bir rapora göre 5,25 trilyon parçalık deniz çöpüne katkıdan başka bir şey yapmıyorlar.

İnsanlar içeceklerini bunları kullanmadan bardaklardan da içebileceğini söylüyor ve ekliyor “Bu video ile bazılarının nereye kadar gidebildiğini görebiliyoruz.”

 

 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/pipetin-deniz-kaplumbagasinin-burnunda-ne-isi-var/2562

Görüntülenme Sayısı:
554
Kategoriler:
Çevre · National Geo

Yorumlar yapılamaz.