Sivilceler için probiyotik

İyi huylu bakteri dostlarımız olan probiyotikler, kalbinizden sivilcelerinize dek birçok sıkıntınıza çözüm olabilir.

DERLEYEN: UĞUR MUTLU BAĞIRSAK SAĞLIĞI günümüzde oldukça ilgi çeken bir konu ve bu ilgi kısa süre içerisinde bitecek gibi de değil. Bilim insanları mikrobiyom, yani bağırsaklarınızdaki ve vücudunuzdaki bakteri çeşitliliğinin sağlığınız üzerindeki önemli etkilerini keşfetmeye başladı. Bakterilerin daima zararlı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak vücudunuzun fonksiyonlarını en etkili düzeyde gösterebilmesi için bazı mikroorganizmalara ihtiyacı var. Bağırsaklarınızda insan hücrelerinden çok bakteri hücreleri vardır ve bu hücreler, bünyesinde hem “iyi”, hem de “kötü” bakterileri barındırır. Sizin için iyi olan bakteriler probiyotik olarak bilinir ve Chicago’da bulunan Physicians Laser and Dermatology Institute yöneticisi Jerome Garden’a göre bağırsaklarınızda yaşayan bu bakteriler bağışıklık sisteminize, boşaltımınıza ve hatta cildinize zarar veren kötü bakterilerin çoğalmasını engeller.
Göğüs estetiği faciayla sonuçlandı
Abbey’s Kitchen’ın kurucusu Abbey Sharp’a göre, probiyotikleri takviye olarak alabileceğiniz gibi yoğurt, zeytin, kefir, lahana turşusu, kimchi, şarap ve kombu çayı gibi mayalanmış gıdalardan da elde edebilirsiniz. Her bir besin, kendine has bakteri türlerine sahiptir. Probiyotiklerin muhtemelen bilmediğiniz altı faydasını öğrenin ve vücudunuzu koruma altına alın.

KABIZLIKTAN KURTARIR

ABD Ulusal Tamamlayıcı ve İntegratif Sağlık Birimi, bağırsaklarınızdaki bakterilerin besinleri sindirmenize yardımcı olduğunu söylüyor. Tuvalete çıkamamak yaşayabileceğiniz en kötü tecrübelerden biridir. Fakat probiyotikler kanallarınızın temizlenmesine yardımcı olabilir. The American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir toplu analize göre, boşaltım sistemiyle ilgili 14 farklı araştırmayı ele alan bilim insanları, probiyotiklerin tuvalete çıkma sıklığınızı artırdığını ve kabızlık belirtilerini azalttığını söylüyor. Araştırmacılara göre dışkınızı yumuşatma etkisine sahip olan probiyotikler, böylelikle dışkınızın bağırsaklarınızdan daha kolay geçmesini sağlıyor ve kabızlık semptomları ortadan kalkıyor.

KİLO VERDİRİR

Bağırsak sağlığınızla tartıda görünen rakamlar arasındaki ilişkinin apaçık bir şekilde ortada olduğunu söyleyen Eating in Color kitabının yazarı Frances Largeman-Roth, “Besinleri parçalara ayırmak ve onları sindirebilmek için iyi bakterilere ihtiyacımız var,” diyor. Diğer bir deyişle probiyotikler, tartı üzerinde de etki yaratabilir. British Journal of Nutrition’da yayımlanan bir toplu analize göre, sekiz haftayı aşkın bir süre boyunca probiyotik tüketen kişilerin hem kilolarında hem de vücut kitle indekslerinde azalma görüldü. Öte yandan bağırsaklarınızdaki durum, beyninize yemeyi durdurma ya da sürdürme talimatı verebilmesi nedeniyle iştahınızda da söz sahibi olabilir. 2014 yılında yapılan bir araştırma probiyotiklerin acıkmayla ilgili hormonlarınızı kontrol altında tutarak iştahınızı düzenlediğini söylerken, yine de bu durumun kesinliği için daha fazla insan bazlı araştırma yapılması gerekiyor.

CİLDİNİZİ GÜZELLEŞTİRİR

Bakterilerin cildiniz için zararlı olduğunu düşünseniz de, sivilcelerinizden kurtulmanıza yardımcı olabilirler. Propiyonibakterium aknelerin ve gram pozitif bir bakteri olan staphyloccosus epidermidisin akneler içindeki iki önemli bakteri grubu olduğunu ifade eden Dr. Garden, “Sivilcelerin ve siyah noktaların oluşmasına gözeneklerinizde yer alan bu bakteriler neden olur,” diyor. Dondurma ve sütün kendisi gibi bazı süt ürünleri sorun yaratabilse de, yoğurt gibi besinlerin içinde bulunan probiyotikler, cildinizdeki enflamasyonun azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca New Yorklu dermatoloji uzmanı Whitney Bowe, fermantasyon işleminin de akneleri tetikleyen IGF-1 adlı hormonu düşük seviyelere indirdiğini belirtiyor.

KALP SAĞLIĞINIZI ARTIRIR

Akdeniz diyetinin kalp sağlığına iyi geldiğini muhtemelen biliyorsunuzdur. Fakat bu diyete mayalı yiyecekleri de eklemek diyetten aldığınız verimi daha da artıracaktır. Etkileri çok büyük olmasa da, yapılan ön araştırmaların probiyotiklerin LDL kolesterolü (kötü kolesterol) ve tansiyonu düşürdüğünü söyleyen Sharp, “Çünkü bu bakterilerin bazı özellikleri tansiyonunuzu düzenleyen enzimlerin salınımını artırır,” diyor. Amerikan Kalp Vakfı’na göre, düşük kan basıncına sahip olmak felç, kalp krizi ve cinsel bozukluk risklerinizin azalmasına önayak olur.

GRİBİ ÖNLER

Sindirim yolunuzun bağışıklık sisteminizde kilit rol oynadığını söyleyen Sharp, “Üstelik bağışıklık sisteminizin en büyük parçası bağırsaklarınızdadır,” diyor. Bağırsaklarınızın faydalı bakterilerle dolu olması, grip ve nezle mevsimlerinde sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. British Journal of Nutrition’da yayımlanan bir araştırmaya göre, yaklaşık 200 lise öğrencisine 12 hafta boyunca probiyotik takviyesi veya placebo etkisi hissettirecek ilaçlar veren araştırmacılar, deneklerin soğuk algınlığına aynı oranda yakalandığını gördü. Fakat probiyotik takviyesi alan öğrencilerin burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı gibi belirtileri daha kısa sürede atlattığını fark ettiler. Bununla birlikte, probiyotik takviyesi alan öğrencilerin placebo ilaçları alanlara oranla belirtileri yüzde 34 oranında daha az hissettiğini ortaya koyan araştırmacılar, bunun muhtemel nedeninin, iki farklı türün kombinasyonunun bağışıklık sisteminizin virüse karşı verdiği reaksiyonu değiştirmesi olduğunu öngörüyor.

SAĞLIĞINIZI KORUR

Bilim insanları, kalp hastalıkları ve erektil disfonksiyon gibi birçok ciddi rahatsızlığın öncüsü olan kronik bir vücut enflamasyonu keşfetmiş durumda. Enflamasyonlar kısa vadede iyidir çünkü vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Fakat bu enflamasyonlar kalıcı olduğunda, sağlıklı dokularınıza saldırmaya başlar. Providence Saint John’s Health Center’ın cerrahı Prof. Dr. Anton Bilchik, “Sindirim yolunuz enflamatuvar bağırsak hastalığı gibi kendi dokularınıza zarar vermeye başladığınız hastalıklara yakalandığında, doktorlar olarak probiyotik tedavisini öneririz,” diyor. Bu tarz kronik enflamasyonlar DNA’nıza da zarar vererek zamanla kansere sebep olan mutasyonlara da sebebiyet verebilirler. Hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmaya göre, probiyotikler çeşitli kanserlere neden olan bu süreci yavaşlatabilir ve hatta durdurabilirken, Bilchik’e göre antienflamatuvar yapıları nedeniyle özellikle de kolon kanserine karşı koruma sağlar.

Yorumlar yapılamaz.