Uçan Kaykaydan Sonra Sıra Uçan Arabada mı?

Uçan Kaykay Tamam. Sıra Uçan Arabada mı?

Lexus’un bir reklam kampanyası için yaptığı uçan kaykay Hoverboard, mıknatıs ve sıvı azot soğutmalı süper iletkenler sayesinde havada duruyor.

Yıllardır beklediğimiz uçan kaykay geldi. Sırada uçan arabalar veya uçan motosikletler mi var?

Uçan motosiklet ve kaykay artık bilimkurgu olmaktan çıktı. ABD ordusu bile kullanım yollarını araştırıyor.

Bir zamanlar Hollywood’a bilim kurgu malzemesi olan uçan araçlar, gerçek dünyada yer bulmaya başladı. ABD ordusu “dünyanın ilk uçan motosikletini” gözden geçirirken Toyota’nın lüks markası Lexus uçan kaykay üretti.

Ancak uçan mucizelerin piyasaya çıkmasına daha zaman var. Güvenlik testlerinden ve ruhsat incelemelerinden geçmeleri gerekiyor. Bazılarının amacı ise sadece eğlence. Örneğin Lexus’un yeni çıkardığı uçan kaykay Hoverboard, Toyota’nın üzerinde araştırma yaptığını bildirdiği uçan arabanın müjdecisi değil.

Lexus sözcüsü Moe Durand geçtiğimiz hafta şirket tarafından hazırlanan bir videoyla tanıtılan uçan kaykay hakkında, “Çalıştığı doğru ama satmayı amaçladığımız bir şey değil,” diye konuşuyor. Araç, kullanıcıyı yerden kaldırmak için mıknatıs ve sıvı azot soğutmalı süper iletkenler kullanıyor. Şu anda ancak yol yüzeyinin altına mıknatıs yerleştirildiği durumlarda çalışıyor.

“Sadece bir reklamda kullanılmak için yapıldı,” diyen Durand, Lexus’un yenilikçi özelliğini sergileyen “Amazing in Motion” adlı reklam kampanyasını kastediyor. Lexus’un bu aracı uçan arabaya yönelik bir girişim olarak inşa etmediğini ama sonuçta bu yöne doğru gidebileceğini söylüyor. “Durum yoklaması yapıyor muyuz? Belki de evet.”

Uçan araçlarını ticarileştirmek için rekabet eden şirketlerin sayısı artıyor. Hazırladıkları prototipler 1989 yapımı Geleceğe Dönüş II filminin kahramanı Marty McFly’ın kaykayına benzemiyor olabilir ama askeri birlikleri engebeli araziden geçirmek, milyarder girişimci Elon Musk’un hayalindeki sesten hızlı araçla yolcu taşımak ve hatta deprem hasarını yok etmek için binaları yerden yukarı kaldırmak gibi olağanüstü işler başarmak amacındalar.

Chris Malloy, helikoptere benzeyen Hoverbike’ı Avustralya’nın Sidney kentindeki evinin garajında inşa etmiş. Web sitesinde, “motosikletin basitliğiyle helikopterin özgürlüğünü birleştirip dünyanın ilk uçan motosikletini yarattı,” diye yazıyor.

Şimdi İngiltere merkezli Malloy Aeronautics şirketinin müdürlüğünü yapan Malloy, ABD Ordusu konusunda, “Onlar adına bir fizibilite araştırması yapıyoruz,” diyor. Havada durmak için pervane kullanan aracın araştırma ve kurtarma operasyonları, kargo taşımacılığı, afet yardımı ve gözetim alanlarında kullanılabileceğini söylüyor. Sürücülü ve sürücüsüz modelleri tasarlanan aracın, daha ucuza, daha ufak alanlarda, pilot olmadan helikopter işlevi göreceğini belirtiyor.

Fotoğrafta Hoverbike’ın çift pervaneli orijinal prototipi görülüyor. Yeni modelde dört pervane var. [Fotoğraf: Malloy Aeronautics]

Projenin ayrıntıları konusunda ise bilgi vermekten kaçınıyor. Oysa Maryland Vali Yardımcısı Boyd Rutherford ay başında Paris Havacılık Fuarı’nda yaptığı açıklamada Malloy’un şirketinin Hoverbike’ı ABD ordusu için yeni sınıf bir Taktik Keşif Aracı olarak geliştirdiğini açıkladı.

Malloy, Hoverbike’ı askeri değil sivil kullanım amacıyla geliştirdiğini söylüyor. “Sipariş vermek isteyen çok kişi var,” diyerek henüz sipariş kabul etmediğini ekliyor. “Ürünümüzü piyasaya çıkarmakta acele etmek istemiyoruz.”

Teknik olarak şirketin şu anda üretime başlayabileceğini ama güvenlik için ayrıntılı testler yapması gerektiğini ve bunun en az üç ila beş yıl alacağını söylüyor. Ama piyasa sadece ona ait değil.

“Rakiplerimiz var,” diyerek Yeni Zelanda’da ve başka yerlerde benzer prototipler yapan şirketlerden bahsediyor.

Daha basit uçan araçlar da yapılıyor. Kaliforniya’da Greg Henderson, Hendo adını verdiği ve aynı ağırlığı kaldırmak için helikopterin dörtte biri enerji harcadığını öne sürdüğü bir uçan kaykay inşa etti. Sahibi olduğu Arx Pax adlı şirket, Ekim ayında aracın daha küçük, daha hafif ve daha güçlü bir sürümünü üretmeyi planlıyor.

 

 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/ucan-kaykay-tamam-sira-ucan-arabada-mi/2513

Görüntülenme Sayısı:
548
Kategoriler:
Bilim · National Geo

Yorumlar yapılamaz.