Yaban Hayatında Çilekeş Anneler

Yaban Hayatının Çilekeş Anneleri

Brezilya, Caatinga’da sırtında taşıdığı yavrularını iğnesiyle koruyan akrep anne.

İnsanların 9 aylık hamileliği uzun mu geliyor? Bir kez daha düşünün.

İnsanın dişisi yavrusunu karnında dokuz ay taşıyor. Bu doğadaki birçok türe göre uzun bir süre olsa da rekor olmaktan çok uzak.

Köpekbalığı, fil ve hatta akrep gibi bazı hayvanların hamileliği ise yıllarca sürebiliyor. Hayvanlar aleminin en zahmetli hamileliklerine ve en çilekeş analarına bir göz attık.

Derin Denizlerin Annesi

Graneledone boreopacifica adlı ahtapot türü, derin denizlerin fedakâr annelerinden biri. 2011 yılında orta Kaliforniya sahillerinde bir dişiyi gözlemleyen araştırmacılar, yumurtalarını 4,5 yıl gibi inanılmayacak kadar uzun süre koruduğunu görmüşler. Bu süre, tüm hayvanlar arasında bilinen en uzun gelişme dönemi.

Sığ su ahtapot türlerinin yumurtasını koruma, daha doğrusu kuluçkaya yatma süresi normalde birkaç ay. Bu süre içerisinde hiçbir şey yemeyen anneler, yavruları yumurtadan çıkınca da ölüyor.

G. boreopacifica‘yı inceleyen araştırmacılar, ellerindeki robotlarla yengeç gönderdiklerinde dahi annenin yemek yediğini görmemiş. Civarda küçük yengeç ölüleri bulduklarına göre belki de ahtapot, yumurtalarını çalmaya çalışan yırtıcıların tadına bakmış olabilir.

Yakalı köpekbalığı, üç buçuk yıllık bir hamilelik süresinden sonra iki ila on yavru doğuruyor. [Fotoğraf: Getty Images]
Yakalı Köpekbalığı

Üç buçuk yıl süren bir hamilelik düşünün. Dünyanın birçok yerinde yaşayan bir derin deniz türü olan yakalı köpekbalığının dişisi, yavrulamak için böyle bir cefayı çekmek zorunda. Rakam, Japon Balık Bilimi Dergisi‘nde yayımlanan bir laboratuvar araştırmasına dayanıyor.

Yakalı köpekbalığı, yumurtlamak yerine yavrularını doğuran birkaç köpek balığı türünden biri. Bir kerede dünyaya gelen yavru sayısı iki ila on arasında değişiyor.

Alp Semenderi

Batı ve Doğu Avrupa Alplerinde görülen bu ikiyaşayışlı hayvan, dağlık çayırlar ve ormanlardaki kayaların ve kütüklerin altına saklanıyor. Söz konusu hayvan semender olunca bunda garip bir durum yok elbette.

Dağ semenderini kuzenlerinden ayıran şey doğurması –çoğu semender yumurtluyor– ve hamileliğinin iki ila dört yıl arasında sürmesi. Ufak bir sürüngen için hayli şaşırtıcı bir süre.

Kenya’daki Ewaso Ngiro Nehri’ni geçen fil sürüsündeki annenin bacakları yavru fili koruyor. [Fotoğraf: Michael Nichols, National Geographic Creative]

Afrika Fili

Dünyanın en büyük kara hayvanının dişisi iyi bir anne olarak tanınıyor ve görevi yavrunun doğmasından çok önce başlıyor. Afrika filinin hamileliği yaklaşık 22 aysürüyor. Bu süre, memeli hayvanlar arasında bilinen en uzun hamilelik.

Dişi Afrika fillerinin tekrar çiftleşmeye hazır olması da hayli uzun sürüyor. İnsanlarda 28 gün olan bu süre, fillerde 15 ila 16 hafta arasında.

Katil Balina

Katil balina (veya diğer bir adıyla orka) anaerkil topluluklar olarak yaşayan son derece sosyal bir hayvan. Sürüler genelde 2 ila 15 bireyden oluşuyor ama 40 hayvanın yer aldığı gruplara da rastlanıyor.

Katil balinanın hamileliği 15 ila 18 ay arasında sürüyor ve yavru doğduktan sonra anneye yardım eden çok oluyor: Kız kardeşleri, teyzeleri ve annesi yavrunun bakımını paylaşıyor. Belirli bir üreme mevsimi olmadığından yavrular yılın herhangi bir zamanı dünyaya gelebiliyor.

Alaska’daki Inside Passage’da kuyruklarını havaya dikmiş yetişkin ve yavru katil balinalar. [Fotoğraf: Michael Melford, National Geographic]


Zürafa

Bu uzun bacaklı hayvanları gözden kaçırmak oldukça zor olsa da zürafalar Afrika’nın diğer büyük otobur hayvanları kadar kapsamlı araştırılmıyor.

Hamileliği 15 ay civarında süren zürafa, yavrusunu beslerken yeniden hamile kalabilen az sayıdaki büyük memeliden biri. Dişi zürafalar yetişkin yaşamlarının büyük bölümünü hamilelikle, yavru emzirerek veya yeniden hamile kalarak geçiriyor.

Akrep

Örümcekleri de içine alan eklembacaklılar grubuna dâhil olan akrepler çok bacaklı akrabalarının aksine yavruluyor. Hamilelik süreleri ise türe göre değişiyor.

İmparator akrep yedi ila dokuz ayı karnı burnunda geçirirken, Opisthacanthus asperadı verilen Afrika türünün 18 aylık bir hamilelik dönemi olduğu söyleniyor.

Bebekler doğduktan sonra anne akrebin hiç boş zamanı olmuyor. Yavrularını büyüyene kadar sırtında taşıyor. Biraz tanıdık gelmiyor mu size de?

 

 

 

Kaynak: http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/yaban-hayatinin-cilekes-anneleri/2479

Görüntülenme Sayısı:
625
Kategoriler:
Çevre · National Geo

Yorumlar yapılamaz.