ZAYIFLAMAK İSTİYORSANIZ BUNLARI İÇMEDEN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜNÜN!

Zayıflamaya çalışıyorsanız, bardağınıza ne doldurduğunuzu gözden geçirin.

Baş suçlular zaten belli. Milkshake’ler, kokteyller, gereksiz spor içecekleri ve temelde içinden baloncuk çıkan her içecek. Eğer kilo vermek istiyorsanız, önce favori içecekler listenizdeki bu suçluların üzerini çizin.

Fit olmak için bu kadarı yetmeyebilir. Gözünüze masum gibi görünen bazı içecekler de sizi hedeflerinizden uzaklaştırabilir. Healing Superfoods for Anti-Aging: Stay Younger kitabının yazarı beslenme uzmanı Karen Ansel, “Hiç farkında olmadan yüzlerce kaloriyi mideye indirmiş olabilirsiniz” diyor. Ansel’e göre bunun muhtemel nedeni, beynimizin katı gıdaların aksine sıvıları tok tutucu besinler olarak kaydetmemeye meyilli olması.

Açıkçası, eğer zayıflamak niyetindeyseniz kalori alımınızı içecekler yerine gerçek besinlerden sağlamanız en akıllıca olanıdır. Bu sayede daha uzun süre tokluk yaşarsınız. Ama nihayetinde insansınız ve 7/24 su içmek öğleden sonra 4’te pek de heyecan vermemeye başlar. Siz de şekerli ve kalorili içeceklere yönelirsiniz ve birilerinin size doğru yolu göstermesi gerekir. Sabahın ilk kahvesinden öğleden sonra çayına kadar uzak durmanız veya en azından ölçülü şekilde tüketmeniz gereken içeceklerin listesi bu yazıda.

YANLIŞ ZAYIFLAMA İÇECEKLERİ NO. 1:

KAHVELİ İÇECEKLER

Sabahları işe giderken kahvecinizden aldığınız aromalı frappuccino’lar, mocha’lar ve latte’ler zayıflama hedeflerinize ulaşmanıza ne yardım eder, ne de yolu kısaltır. Yine de bu kafeinle vedalaşmanız gerektiği anlamına gelmemeli. Ansel’in de dediği gibi bu bağımlılığa bir ayar çekmeniz gerekiyor.

Kremalı, aromalı, şekerli bir şeyler sipariş edeceğinize sade bir kahve tercih edin. Ardından bardağınıza çok az tam yağlı süt ilave edin. Bu sayede aromalı ve kremalı versiyonlarından alacağınız yüklü miktardaki kaloriyi kesmiş olursunuz.

Eğer sade kahve içmek size kahveyi bırakmakla eşdeğer gözüküyorsa, The Small Change Diet kitabının yazarı diyetisyen Keri Gans, kahvenize bir paket şeker ilave edebileceğinizi söylüyor ve ekliyor: “Ama eğer günde üç kupa kahve içiyorsanız bu da üç paket şeker demektir ve aldığınız kaloriyi yükseltir.” Gans, tatlıya düşkün olup da zayıflamak isteyenlere sıfır kalorili yapay tatlandırıcılar kullanmalarını öneriyor.

Sözün özü, sade kahveden tatlı ve aromalı versiyonlarına doğru ne kadar giderseniz, kilo verme hedeflerinizden de o derece uzaklaşma riskini kendi ellerinizle yaratmış olursunuz.

YANLIŞ ZAYIFLAMA İÇECEKLERİ NO. 2:

YAĞSIZ SÜT

Always Hungry? kitabının yazarı, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. David Ludwig, gözleme dayalı araştırmaların devamlı olarak yağsız veya az yağlı süt tüketen kişilerin, tam yağlı ve şeker ilavesiz süt içenlere oranla zaman içinde daha çok kilo aldığını ortaya koyuyor.

Yağsız sütün yanı sıra Ludwig, şeker ilaveli badem veya pirinç sütü gibi inek sütü muadillerinden, özellikle de aromalı olanlarından kaçınmanız gerektiğini söylüyor. Eğer hayvansal sütleri tüketemiyorsanız, şekersiz ve aromasız kuruyemiş sütleri en mantıklı seçim olur. Örneğin 240 ml sade badem sütü sadece 40
kalori, 2 g karbonhidrat ve 1 g’dan daha az şeker içerirken, günlük kalsiyum ihtiyacınızın yarısını karşılar.

Kilo vermeye çalışırken olabildiğince tam yağlı süt tüketmeye bakın. Ansel tam yağlı sütlerin yüksek kalsiyum değerinin daha çok yağ yakmaya yardımcı olduğunu söylüyor: “Kas geliştirici protein için de en iyi kaynaklardan biri olduğundan, iki yönden de kazanmış olursunuz.”

YANLIŞ ZAYIFLAMA İÇECEKLERİ NO. 3:

BUZLU ÇAY

İster bir kafede hazırlanmış ister market buzdolabından alınmış olsun, neredeyse önden tatlandırılmış bütün buzlu çaylar kötü bir fikirdir. Ansel, “Çok hafif görünse de gazlı içecekler kadar ilave şeker içerebiliyorlar” diyor. Ayrıca soğuk çaylar genellikle yüksek gramajla satılıyor ve bunlar tek porsiyonluk oluyor. Ortalama yarım litrelik bir buzlu çayla ferahlarken, 150 kalori ve yaklaşık 10 çay kaşığı şekeri de kolayca alabiliyorsunuz.

Eğer evde kendiniz hazırlamıyorsanız ve hazır buzlu çay alacaksanız, etiketin üstünü dikkatlice okuyun. Gans, yapay tatlandırıcı eklenmiş olan veya hiç şeker katılmamış, kalori miktarı düşük veya sıfır kalorili seçeneklere yönelmenizi tavsiye ediyor. Yine de Gans’e göre en iyisi evde kendi çayınızı demleyip, biraz limon
ilavesiyle soğutarak bir buzlu çay hazırlamanız.

YANLIŞ ZAYIFLAMA İÇECEKLERİ NO. 4:

MEYVE SUYU

İster köşedeki büfeye taze meyve suyu sıktırın, ister mahallenin havalı ve sağlıklı juice dükkânından sipariş edin ya da süpermarketten hazır bir tane alın; bilmeniz gereken bir şey varsa o da doğal meyve sularının bile şekerle yüklü olduğudur. Bir bardak yüzde yüz üzüm suyu dokuz çay kaşığı şeker, bir bardak yüzde yüz portakal suyu altı çay kaşığı şeker ve bir bardak yüzde yüz elma suyu yedi çay kaşığı şeker içeriyor. (Gördüğünüz gibi yüksek şeker hiç beklemediğiniz yerlerden bile çıkabiliyor.)

Dr. Ludwig, meyve suyundaki şekerin çok hızlı şekilde sindirildiğini söylüyor çünkü yanında bu süreci yavaşlatacak yağ veya protein gibi besin maddeleri bulunmuyor. Bu da kan şekerinizin aniden yükselmesi, sonra aynı hızla düşerek şeker ve karbonhidrat isteği duymanıza yol açıyor. Aç değilken bile meyve suyu
içtiğimizde, tüm bu kaloriler vücutta doğrudan depolanıyor.

Taze sıkılmış meyve suyu, gazlı içeceklerden kesinlikle daha iyi bir seçimdir. İlave şekersiz, meyvelerin kendi doğal şekeri kadar şekerle birlikte az da olsa lif içerdiğinden, Ansel’in tavsiyesi günde bir porsiyonla (240 ml) sınırlı tutmak. Ani şeker yükselmenizi engellemek içinse yanında proteinden zengin kuruyemişler tüketin. Hatırlatmaya değer bir şey daha: İlave şeker (veya tatlandırıcı) içeren meyve suyu kokteyllerinden de kaçınmalısınız.

YANLIŞ ZAYIFLAMA İÇECEKLERİ NO. 5:

SMOOTHIE

Smoothie’lerin meyve ve sebzelerle hazırlandığını ve diyet yaparken akıllıca bir seçim olacağını düşünebilirsiniz ancak konunun tartışmalı kısmı bu değil.

Diyelim ki smoothie servisi yapan bir kafeden meyveli karışımlar alıyor veya evinizde kendiniz hazırlıyorsunuz. Kolaylıkla aşırıya kaçırabileceğinizi söyleyen Ansel smoothie çılgınlığını da şu soruyla eleştiriyor: “Bir oturuşta beş porsiyon meyve yemezsiniz, o hâlde neden içmeniz gereksin?”

Smoothie’ler sağlıklı bir öğün veya atıştırmalık olabilir ancak bütün olay porsiyon kontrolüne dayanıyor. Ansel, bir muz, bir küçük kâse kadar orman meyvesi, 240 ml yoğurt, biraz süt veya meyve suyu içeren sıradan bir tarifin, kalori ve şeker alımınızı tartışmasız şekilde yükselteceğini söylüyor. Bunun yerine Gans’in önerisi, protein değeri yüksek ve sizi tok tutabilecek 240 ml süzme yoğurt veya sütü, enerji verecek bir porsiyon meyve ile sağlıklı ve doyurucu iki yemek kaşığı yerfıstığı ezmesi ya da bir çeyrek avokadoyla buluşturmanız. Bu karışım zayıflama programınıza yakıt olabilir.

 

Kaynak: https://www.menshealth.com.tr/icmeden-once-bir-daha-dusun/1/

Görüntülenme Sayısı:
491

Yorumlar yapılamaz.